Papagal Ara

(Ara ararauna)

Clasa: Aves

Ordin: Psittaciformes

Familie: Psittacidae

Gen: Ara

Specie: A. ararauna

Distribuție: America Centrală și de Sud

Habitat: zone de pădure

Dimensiuni: 76 - 86 cm

Greutate: 900 - 1500 g

Maturitatea sexuală: 4 - 8 ani

Reproducere: începe în luna aprilie

Perioada de incubație: 25 - 28 zile

Număr pui: 1 - 3

Hrană: semințe și fructe

Speranța de viață: 50 ani

Status de conservare: risc scăzut

Coloritul pe coadă, aripi și spate este albastru, partea abdominală galbenă – portocalie, fruntea verde, sub bărbie negru, bărbia și în jurul ochilor sunt golașe, obrajii au culoare albă, ciocul negru, iar picioarele sunt negru – cenușiu.

Această specie de papagali este foarte populară, datorită aspectului frumos și a abilității de a vorbi. Sunt păsări sociabile și inteligente. Dacă sunt îngijite corespunzător sunt cuminți, iubitoare și devin foarte atașate de stăpâni. Păsări foarte active cu o voce foarte puternică, sunt foarte curioși, plini de energie și foarte robuști. În afara perioadei de împerechere se pot ține ușor și cu alte specii de papagali.

Acești papagali se împerechează pe viață și se reproduc destul de ușor, important este să fie o pereche care armoniează.