Bufnița mare

(Bubo bubo)

Clasa: Aves

Ordin: Strigiformes

Familie: Strigidae

Gen: Bubo

Specie: B. bubo

Distribuție: Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Australia

Habitat: trăiesc în jurul lumii, de la regiuni de paduri dese pânp la câmpii deschise

Dimensiuni: 56 - 75 cm

Greutate: 

- mascul: 1,5 - 3 kg

- femelă: 1,75 - 4,2 kg

Maturitatea sexuală: 2 - 3 ani

Perioada de incubație: 31 - 36 zile

Număr pui: 1 - 6

Hrană: șoareci, iepuri, arici

Speranța de viață: 60 ani

Status de conservare: risc scăzut

Deși această pasăre și-a atras un renume negativ din cauza sunetului lugubru, asemănător cu un vaiet, ea este foarte folositoare, vânând într-un an aproximativ 10 000 de șoareci care, înmulțindu-se, ar consuma cantități uriașe de hrană și ar duce la răspândirea multor boli.

Nu are mulți dușmani, pentru că iese noaptea și este bine camuflată de culorile penelor. Având vederea foarte slabă (bufnița vede aproape numai în alb și negru), în timpul vânatului se bazează mult pe auzul foarte fin și pe capacitatea de a zbura fără prea mult zgomot (este ajutată de penele lungi și umflate, printre care pătrunde mult aer), astfel încât victimele sunt luate prin surprindere de multe ori.

Corpul bufniței este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarcă 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupă jumătate din mărimea capului.

Bufnița este singura pasăre care are ochii situați pe partea anterioara a capului. Spre deosebire de ai oamenilor, aceștia sunt ficși. Din această cauză are un gât scurt, dar foarte flexibil, pe care îl poate întoarce în aproape toate părțile.