Papagal călugăr

(Myiopsitta monachus)

Clasa: Aves

Ordin: Psittaciformes

Familie: Psittacidae

Gen: Myiopsitta

Specie: M. monachus

Distribuție: Argentina, Uruguay, Bolivia si Brazilia

Habitat: zone de savană și păduri

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 29 cm

- anvergura aripilor: 48 cm

Greutate: 100 g

Reproducere: august - noiembrie

Perioada de incubație: 3 săptămâni

Număr pui: 4 - 7

Hrană: fructe, semințe, ierburi, frunze, insecte, muguri

Speranța de viață: 15 - 20 ani

Status de conservare: risc scăzut

Corpul micuț este înveșmântat într-o mantie de un verde deschis, aprins care contrastează cu albastrul întunecat al penelor lungi din aripi. Regiunile ventrale sunt mai deschise la culoare, iar fruntea, gâtul și pieptul sunt gri cenușiu. Ciocul este galben. 

Papagalii călugăr sunt foarte gălăgioși, țipetele lor fiind descrise adesea ca metalice, asurzitoare, uneori se aseamănă cu cele scoase de ciori.