CERB LOPĂTAR

(Dama dama)

Clasa: Mamifere

Ordin: Artiodactyla

Familie: Cervidae

Gen: Dama dama

Specie: D. dama

Distribuție: în toată Europa, cu excepţia celor mai nordice regiuni, Asia Mică, în câteva regiuni din America de Nord. Introdusă în multe ţări.

Habitat: preferă pădurile de foioase din zona dealurilor, pădurile de câmpie înconjurate de culturi agricole.

Dimensiuni:

- lungimea corpului  1 – 1,7 m

- coada 0,16-0,19 m

Greutate:

- masculul 63 – 103 kg

- femela 29 – 54 kg
Maturitate sexuală: 16 – 17 luni, după care femelele se pot reproduce în fiecare an, iar masculii abia de la vârsta de 4 ani

Perioada de împerechere: septembrie – octombrie 

Durata gestației: 7- 8 luni

Număr pui la naștere: 1

Greutatea la naștere: 4 – 5 kg

Hrană: ierburi, frunze, lujeri, jir, ghindă şi alte fructe de pădure

Speranța de vieță: 20 ani

Protecția speciei: în România specia este protejată prin lege. Pe Lista Roşie IUCN apare cu risc scăzut

Prădători: lupul, râsul

Coarnele, purtate numai de mascul, sunt palmate şi cu mai multe vârfuri.
Culoarea de vară este cafenie strălucitoare, cu pete albe pe spate şi pe laturi, şi complet albă ventral. Iarna însă, devine cenuşie, fără pete, păstrându-se mai deschisă doar pe partea ventrală a corpului.
Lopătarul are incisivi numai în maxilarul inferior, iar canini de obicei lipsesc. După apariţia dinţilor şi după gradul lor de tocire, se poate aprecia vârsta.