CERCOPITEC DE SAVANĂ

(Cercopithecus aethiops)

Clasa: Mamifere

Ordin: Primates

Familie: Cercopithecidae

Gen: Cecopithecus

Specie: C. aethiops

Distribuție: din Senegal până în  Somalia, sudul Africii

Habitat: savane și marginea pădurilor în apropierea apelor

Lungimea corpului:

- mascul: 50-65 cm; coada 48-75 cm

- femela: 38-63 cm; coada 46-66 cm

Greutate:

- mascul: 4 – 8 kg

- femela: 4 – 5 kg 

Maturitate sexuală:

- mascul: 3 ani

- femela: 2 ani

Durata gestației: 165 de zile

Număr pui la naștere: 1

Hrană: fructe, frunze, flori, semințe, plante de cultură, ocazional insecte, pui de păsări, ouă și animale mici.

Prădători: leopardul, servalul, babuinii, vulturi mari, crocodili, pitoni

Speranța de vieță: 10 ani în sălbăticie ; 22 de ani în captivitate

Protecția speciei: nu are statut special, populația fiind numeroasă, comună și răspândită. 

Sunt animale diurne care mănâncă și dorm în copacii.
Trăiesc în grupuri sociale stabile de 10-15 indivizi ce cuprind femelele adulte cu puii lor iar masculii se deplasează liber între aceste grupuri. In interiorul grupului fiecare femelă adultă își conduce propria familie.
Cercopitecii petrec multe ore pe zi pentru deparazitare.
Atingerea boturilor este un fel de salut și, de obicei, precede jocul sau îngrijirea reciprocă.