Cimpanzeu

(Pan troglodytes)

Clasa: Mamifere         

Ordin: Primates       

Familie: Hominidae           

Gen: Pan troglodytes

Specie: P. troglodytes

Distribuție: centrul şi vestul Africii

Habitat: pădurea tropicală, regiune de savană împădurită

Dimensiuni:

- mascul: 70 –89 cm

- femelă: 63 - 84 cm

Greutate:

- mascul: 34 –70 kg

- femelă: 26 – 50 kg

Maturitate sexuală:

- mascul: 12 – 15 ani

     - femelă: 10 – 13 ani     

Durata gestației: 230 zile

Număr pui la naștere: un pui la 5-6 ani

Greutatea puiului la naștere: 1,4 kg , ei stau cu mama până la 2-3 ani

Hrană: fruncte, frunze, seminţe, flori, scoarţă de copac, miere, insecte, ouă reprezintă hrana de bază la care se adaugă şi carnea

Speranța de vieță: 45 de ani

Protecția speciei: numărul este în scădere datorită defrişărilor şi a vânătorii excesive. Listată de IUCN în Lista Roşie ca specie vulnerabilă. 

Este capabil să se folosească de mici bastoane din lemn pentru  capturarea termitelor sau să-și fabrice bureți din frunze si mușchi pentru a extrage apa din cavități. Animal social, folosește numeroase sunete și gesturi pentru a comunica și este probabil unul dintre cei mai expresivi dintre toate animalele.
Membrele anterioare sunt mai lungi ca cele posterioare.

Conviețuiește în grupuri (familii) fiind alcătuite dintr-un mascul dominant și mai multe femele, ocazional se pot grupa temporar mai multe familii formând triburi. La fel ca și gorila, cimpanzeul construiește în fiecare noapte, un adăpost din ramuri și frunze în copaci pentru a dormi.