Lama

(Lama glama)

Clasa: Mamifere

Ordin: Artiodactyla

Familie: Camelidae

Gen: Lama 

Specie: L. glama

Distribuție : Munții Anzi din sudul Perului, vestul Boliviei, nord-vestul Argentinei.

Habitat : pășuni alpine şi cu arboret, la 2300-4000 m altitudine.

Dimensiuni: lungimea corpului 1,2-1,7 m; înălțimea la greabăn 1,2 m

Greutatea: 130-155 kg

Maturitate sexuală: la 2-3 ani

Perioada de împerechere: noiembrie – mai

Durata gestaţiei: 11 -12 luni

Număr pui la naştere: un pui, care se deplasează la 10 -15 minute după naștere.

Hrană: iarbă, frunziș

Speranța de vieţă:  peste 10 ani.

Protecţia speciei: în sălbăticie este în pericol de dispariție

Merg cu 26 km/zi. Sunt foarte rezistente, fiind folosite ca animale de povara. Pot căra 100 kg greutate. Au nevoie de putina hrană sau apa.
Sunt animale prietenoase, foarte curioase și inteligente, învață sarcini simple după numai câteva repetiții.

Lama are un conținut neobișnuit de mare de hemoglobină în sânge iar globulele roșii au formă ovală, ambele sunt adaptări pentru supraviețuirea la altitudini mari sărace în oxigen. Uneori lamele îi împroșcă cu salivă pe oameni sau între ele – acesta fiind un mecanism de apărare.