Lebăda neagră

(Cygnus atratus)

Clasa: Aves

Ordin: Anseriformes

Familie: Anatidae

Gen: Cygnus

Specie: C. atratus

Distribuție: originară din Australia (inclusiv Tasmania) și a fost introdusă în Noua Zeelandă, Europa (în sălbăticie) și America de Nord.

Habitat: locuiește pe lacuri, râuri, mlaștini care pot fi de apă dulce, apă sărată sau apă puțin sărată. Este important ca mediul în care aceasta trăiește să aibă vegetație acvatică. Uneori, când hrana este puțină, mai poate fi găsită și pe uscat, pe pășunile uscate sau câmpiile inundate.

Dimensiuni: 110 - 140 cm.

Greutate: 3,7 - 8,75 kg.

Maturitatea sexuală: 18 - 36 luni

Reproducere: un lucru interesant la lebăda neagră este ca e monogamă și poate avea toată viața același partener. Este teritorială și perechile trăiesc singure, însă uneori pot forma colonii pentru a se imperechea. Perioada de împerechere începe în Februarie și se finalizează în Septembrie. Puii rămân alături de familie 9 luni și vor fi capabili să zboare pe la vârsta de 6 luni. 

Număr pui: 5-8.

Hrană: plante acvatice și uneori insecte.

Speranța de viață: 40 de ani.

Prădători: 

- ouăle sunt prădate de șobolani și alte păsări răpitoare.

- puii sunt prădați de păsări răpitoare și de anumiți pescăruși.

Stare de conservare: risc scăzut.

Lebăda neagră este cea mai mare dintre păsările de apă. Cea mai apropiată de lebăda neagră este lebăda de vară (Cygnus olor).

Are o infățișare specifică, cu gâtul lung și arcuit. Penajul său este complet negru, însă mai poate avea și câteva pene albe pe aripi. O altă trăsătură interesantă este ciocul roșiatic sau roz, ce contrastează foarte frumos cu penajul negru. Mascul este mult mai mare decat femela.