Lemurian cu coada inelată

(Lemur catta)

Clasa: Mamifere

Ordin: Primate

Familie: Lemuridae

Gen: Lemur

Specie: L. catta

Distribuție: S, S–V în Madagascar

Greutate: 2,3 – 3,5 kg

Lungimea corpului: 39 – 46 cm

Lungimea cozii: 56 – 63 cm

Perioada de gestație: 4–4,5 luni

Număr pui la naștere: 1–2  

Greutatea la naștere: 70,6 g

Hrană: frunze, flori, fructe, seva copacilor, păianjeni, insecte, mici vertebrate, etc.

Protecția speciei: apare pe Lista Roșie IUCN ca specie vulnerabilă iar CITES a inclus-o în Lista I.

Femelele se luptă pentru spațiu și hrană iar masculii pentru întâietate la reproducere. Masculii părăsesc grupul în perioada de reproducere și se alătură altor grupuri, reducând astfel consangvinizarea