Lup de tundră

(Canis lupus tundrorum)

Clasa: Mamifere

Ordin: Carnivora

Familie: Canidae

Gen: Canis 

Specie: C. lupus

Distribuţie: toată suprafaţa polului nord, cu excepţia banchizelor şi a regiunilor îngheţate din continuarea lor

Habitat: trăieşte în una din regiunile cele mai neprietenoase ale planetei. În luna aprilie, temperaturile ajung rar peste – 30º Celsius. Pământul este îngheţat constant mai mulţi centimetrii sub nivelul solului.

Dimensiuni:  Lungimea fără coadă : 100 – 150 cm

Talia: 65 – 80 cm

Greutatea: masculul poate ajunge până la 80 kg, femela este proporţional mai mică decât acesta.

Maturitatea sexuală:

- masculul: 3 ani

- femela: 2 ani

Perioada de împerechere: în luna martie

Durata gestaţiei: 61 – 63 de zile

Număr pui la naștere : 4 – 5

Hrană: iepure arctic, ren, bou moscat şi leming mare 

Comportament: de regulă trăieşte în grupuri familiale a câte 7 – 10 indivizi

Sunete emise: urlete

Durata vieţii: 7 ani

Protecţia speciei: Este singura subspecie ce mai poate fi găsită pe aria de răspândire originală, deoarece omul ajunge în aceste zone foarte rar.

Ierarhia în cadrul haitei este determinată de un „limbaj” complicat ce cuprinde lătrături, mârâieli şi mişcări diverse. Haita este condusă de masculul cel mai vârstnic, masculul alfa. Perechea acestuia, femela-alfa, are aproape acelaşi rang în cadrul haitei ca şi masculul. Ceilalţi membrii ai haitei se supun voinţelor celor doi şi formează propriul lor lanţ ierarhic. În schimb, în timpul vânătorii, precum şi la hrănirea şi creşterea puilor, toţi adulţii cooperează.

Hrana este atât de limitată la Polul Nord, încât nu este lăsat nimic să se piardă. Lupul mănâncă iepurele arctic cu tot cu păr, piele şi oase. Unul sau doi lupi mai tineri din haită indeplinesc rolul de dădacă, ei se joacă cu puii, cât timp mama lor vânează. Lupul urlă pentru a anunţa celelalte haite despre prezenţa lui. Astfel încearcă să prevină întâlnirile ce ar conduce la lupte.