Macac cu coada lungă

(Macaca fascicularis)

Clasa: Mamifere

Ordin: Primates

Familie: Cercopithecidae

Gen: Macaca

Specie: M. fascicularis

Distribuție: sud-estul Asiei (în Indonezia şi Filipine, pâna în sudul Burmei)

Habitatul: liziera pădurilor, mlaştini, malurile apelor şi pădurile riverane, zone agricole, în apropierea oraşelor

Lungimea: corpului:  

- masculul: 41 – 64 cm

- femela: 38,5 – 5o cm

Lungimea cozii: 40-66 cm 

Greutatea:

- masculul: 4,8 - 7 kg

- femela: 3 – 5 kg 

Maturitatea sexuală:

- masculul: 6 ani

- femela: 4 ani

Perioada de împerechere: toamna

Durata gestaţiei: 165 zile

Număr pui la naştere: 1, rar 2
Puii nou născuți au blănița moale, distinct colorată față de adulți.Aceasta este înlocuită după 2 luni cu una de colorit asemănător adulților

Hrană: fructe, insecte, frunze tinere, plante cultivate, rădăcini, flori şi animale mici (pui de păsări, păsări care clocesc, ouă, nevertebrate)

Speranța de viaţă: aproximativ 30 de ani în captivitate

Protecţia speciei: clasificată de IUCN în Lista Roşie cu risc scăzut de dispariţie, iar CITES listează specia ca nefiind în pericol de extincţie dar este necesar un control al populaţiei pentru supravietuirea ei în viitor.

Macacii traiesc in grupuri relativ numeroase care pot include câţiva masculi adulţi. Femelele rămân în general, întreaga viaţâ în grupul lor natal, dar masculii îl parasesc la varsta adolescenţei.Acestia pot trai solitari, în mici grupuri, împreuna cu alti masculi, sau în grupuri alături de femele, pentru diferite perioade de timp.
Au buzunare laterale în gură în care depozitează şi transportă hrana.