MANDRIL

(Mandrillus sphinx)

Clasa: Mamifere

Ordin: Primates

Familie: Cercopithecidae 

Gen: Mandrillus

Specie: M. sphinx

Distribuție: zona ecuatorială din vestul Africii ( Camerun, Gabon și Republica Congo)

Habitat: pădurea tropicală

Lungimea corpului: 65-95 cm

Lungimea cozii: 6-9 cm

Greutate:

- masculul 19-30 kg

- femela 10-15 kg

Maturitatea sexuală:

- masculul: la 5 ani

- femela: la 3-4 ani

Perioada de împerechere: tot timpul anului dar mai cu seamă în lunile octombrie-decembrie

Durata gestației: 175 zile

Număr pui la naștere: 1 pui la interval de 1-2 ani

Greutatea la naștere: 700-900 g

Hrană: fructe, muguri, rădăcini, dar poate mânca aproape orice incluzând animale mici (insecte, viermi și mici vertebrate)

Prădători: leopardul, omul

Speranța de viață: 28-30 ani, mai mult în captivitate

Protecția speciei: specia este în pericol, declinul se datorează distrugerii habitatului său și a vânătorii excesive. Citată de IUCN și CITES I .

Mandrilul este inconfundabil datorita paletei de culori ce o prezintă pe față în special dezvoltată la masculii adulți care de altfel sunt mult mai masivi decât femelele. Doarme în copaci dar trăiește și se hrănește pe pământ. Sunt recunoscuți ca fiind foarte agresivi, mai ales în perioada de împerechere.

Trăiesc în grupuri formate dintr-un mascul adult cu mai multe femele și puii lor.