Nutria

(Myocastor coypus)

Clasa: Mammalia

Ordin: Rodentia

Familie: Myocastoridae

Gen: Myocastor

Specie: M. coypus

Distribuție: America de Sud, America de Nord, Africa, Europa

Habitat: zonele din jurul lacurilor care au malurile acoperite de vegetație hidrofită și zonele din preajma apelor curgătoare

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 40 - 60 cm

- lungimea cozii: 30 - 45 cm

Greutate: 5 - 9 kg

Maturitatea sexuală: 3 luni

Perioada de gestație: 130 zile

Număr pui la naștere: 1 - 13

Hrană: frunze, scoarță și ramuri tinere și rădăcini de copaci

Speranța de viață: 3 ani

Status de conservare: nu este în pericol

În mediul său natural, nutria trăiește în colonii și populează zonele din jurul lacurilor care au malurile acoperite de vegetație hidrofită și zonele din preajma apelor curgătoare. Cuiburile lor sunt reprezentate de galerii lungi de 3-5 m, care pornesc de la nivelul apei spre zonele uscate sau în desișul vegetației. Animale seminocturne, nutriile sunt active seara și la începutul nopții sau dimineața devreme, ziua fiind mai mult în vizuini. Trăiesc în grupuri mici sau familii, acestea fiind compuse în mare parte dintr-un mascul și 3-5 femele cu puii lor.

Raportată la celelalte animale de blană ierbivore, este un animal de talie mare, cu un corp de formă relativ cilindrică, de o lungime cuprinsă între 50-80 cm și un perimetru toracic de 40-60 cm. Greutatea nutriei este cuprinsă între 6-10 kg și chiar mai mult, în condiții de selecție și ameliorare propice. Aceste valori depind de varstă, sex, individ și condițiile de hrănire și întreținere de care a beneficiat. Capul este mare, cu o lungime de 11-13 cm, cu fruntea lată și botul bont, cu urechi mici și rotunjite.