Păun

(Pavo cristatus)

Clasa: Aves

Ordin: Galliformes

Familia: Phasianidae

Gen: Pavo

Specie: P. cristatus

Distribuție: originar din Sri Lanka și India, însă poate fi găsit și în Pakistan, Nepal, Assam, Nagaland, Burma, Java, Ceylon, Malaya și Congo.

Habitat: preferă pădurile de foioase și cele deschise, zonele în care există o sursă de apă și care se află la o anumită distanță de oameni.

Dimensiuni: 0,86 - 2,12 m.

Greutate: 2,7 - 6 kg.

Maturitatea sexuală: 3 ani.

Perioada de incubație: 28 zile

Reproducere: există o semnificativă legătură între coada păunului și succesul împerecherii. Acest lucru este important pentru că femela alege masculii care au trene elaborate. Masculii petrec mult timp îngrijindu-și și protejându-și trena, ferind-o de prădători. Succesul împerecherii depinde și de cât de multe „ochiuri” (numite oceli) există pe coada păunului. Femelele aleg un mascul cu multe ocelii pentru ca puii să moștenească sistemul imunitar al acelui mascul, crescându-le șansa de supraviețuire.

Număr pui: 3 - 5 pui

Hrană: pasăre omnivoră, consumând insecte, viermi, termite, șopârle, broaște și șerpi însă și cu petale de flori, cereale, iarbă, și muguri de bambus.

Speranța de viață: 16 - 25 de ani.

Prădători: pisicile mari, zibete, tigrii, leoparzii, câinii sălbatici și șacalii. 

Status de conservare: risc scăzut

Păunul este cunoscut pentru trena sa extraordinară și pentru penajul colorat. Dacă lungimea penajului ar fi inclusă, atunci păunul ar fi cea mai mare pasăre zburătoare.

Masculul este numit păun iar femela păuniță. Femela este de culoare maron cu tonuri gri, puii fiind gălbui spre maron cu pete întunecate. Prezintă un puternic dimorfism sexual.

Datorită penajului bogat masculul poate zbura cu greutate, doar distanțe scurte, refugiindu-se în copaci de către predători.