Pitonul indian

(Python molurus)

Clasa: Reptilia

Ordin: Squamata

Familie: Pythonidae

Gen: Python

Specie: P. molurus

Distribuție: Asia, Africa și Australia

Habitat: foarte diversificat incluzând pădurile tropicale, văile râurilor, regiuni împădurite, mlaștini.

Dimensiuni: 7,6 m

Greutate: 137 kg

Maturitatea sexuală: între 2 și 3 ani

Perioada de incubație: 3 - 4 luni

Număr pui: până la 100

Hrană: fiind un animal carnivor, hrana sa constă in pradă vie: rozătoare și alte mamifere, păsări, amfibieni și reptile

Speranța de viață: 16 ani

Status de conservare: în pericol

Este un bun înotător și poate cu ușurință să stea sub apă fără să respire, până la 30 de minute. Din octombrie până în februarie, intră în hibernare.