Puma

(Puma concolor)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Felidae

Gen: Puma

Specie: P. concolor

Distribuție: America de Nord, America de Sud

Habitat: preerie, zonele boreale, temperate și tropicale

Dimensiuni:

- mascul: 130 cm

- femelă: 110 cm

Lungimea cozii: 66 - 78 cm

Greutate:

- mascul: 100 kg

- femelă: 50 kg

Maturitatea sexuală: 1,5 - 3 ani

Reproducere: noiembrie - iunie

Perioada de gestație: 3 luni

Număr pui la naștere: 1 - 6 

Hrană: cerbi, elani, reni, șoareci, veverițe, castori, sconcși, oposumi, coioți, vulpi, oi și bovine tinere.

Speranța de viață: 18 - 20 ani

Status de conservare: nu este în pericol

Puma nu atacă omul, ba chiar se ferește de el. Cele mai multe pume trăiesc în munți. Ele pot omorî animale mai mari ca ele, cum ar fi cerbii. De multe ori urmărește prada pe distanțe foarte lungi. Este un animal nocturn.

Pumele care trăiesc în regiunea ecuatorului sunt mai mici și după cum urcă gradele de latitudine spre poli, animalele devin mai mari. Blana pumei are peri scurți de o culoare foarte variată, mai frecvent fiind culorile gălbui, cenușii argintii, însă pe piept și sub bărbie animalele sunt întotdeauna de culoare albicioasă. Noi-născuții sunt de culoare bej, cu pete care vor dispare mai târziu.

Puma are la laba anterioră cinci degete și la cea posterioră patru. Degetele sunt înarmate cu gheare retractile puternice. Sunt animale foarte mobile, flexibile, care pot sări la o distanță de 10 m și la o înălțime de 4 m. Cercetătorul nordamerican Truman Everts descrie urletul pumei asemănător cu cel al omului. 

Puma a avut în trecut arealul de răspândire pe o mare parte din continentul american, teritoriul locuit de pume se întindea din sudul Canadei, cuprindea America Centrală și ajungea până în sudul Patagoniei. În prezent prin creșterea densității și numărul populației americane, arealul de răspândire al animalelor s-a redus considerabil.

În multe țări ale Americii, puma este un simbol de putere. Una dintre cele mai populare echipe de fotbal din liga mexicană, UNAM, este supranumită Pumele, și echipa de rugby a Argentinei.