Râs

(Lynx lynx)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Felidae

Gen: Lynx

Specie: L. lynx

Distribuție: America de Nord, America de Sud, Europa, Asia

Habitat: păduri din regiuni muntoase

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 80 - 130 cm

- lungimea cozii: 11 - 25 cm

Greutate:

- mascul: 18 - 30 kg

- femelă: 8 - 21 kg

Maturitatea sexuală: 2 ani

Reproducere: martie și aprilie

Perioada de gestație: 65 - 90 zile

Număr pui la naștere: 2 - 4 pui

Hrană: șoareci, iepuri, cerbi, oi, păsări

Speranța de viață: 20 ani

Status de conservare: risc scăzut

Culoarea perilor este diversificată și depinzând de specia și condițiile climatice, variază între castaniu și bej sau chiar alb. De asemenea, toți râșii au perii albi la piept, pântece și partea interioară a gambelor. 

Ca toate celelate feline, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4-6 cm. 

Toate speciile de lincși sunt carnivore, prădătoare și teritoriale, iar arealul lor ocupă de la 100 la aproxmativ 2.000 km², însă speciile europene au teritoriul limitat din cauza activității umane. Râșii sunt capabili să se cațăre dar de obicei vânează la nivelul pământului.

Râșii nu acceptă vulpile și pisicile sălbatice în compania lor și le îndepartează, reprezentând comportamentul ostil față de ele. Râșii sunt activi noaptea.

Se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce lor permite să atace prada pe neașteptate. Pot și sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție. Auzul și mirosul lincșilor sunt foarte dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea pisicilor, râșii pot vedea bine seara și noaptea.