Raton

(Procyon lotor)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Procyonidae

Gen: Procyon

Specie: P. lotor

Distribuție: America de Nord, Europa

Habitat: în principal acvatic

Dimensiuni: 40 - 70 cm

Greutate: 3,5  9 kg

Perioada de gestație: 65 zile

Număr pui la naștere: 2 - 5 pui

Hrană: vegetație, vertebrate și nevertebrate

Speranța de viață:

- în captivitate: 20 ani

- în sălbăticie: 1,8 - 3 ani

Status de conservare: risc scăzut

Acest mamifer omnivor are blana de culoarea gri-închis, densă și ideală pentru zonele friguroase din America de Nord. O trăsătură specifică acestui animal o reprezintă lăbuțele din față scurte. Datorită acestora ratonul dă dovadă de o dexteritate uimitoare în lumea animalelor, reușind să deschidă ferestre, să cotrobăie prin gunoaie și să se cațere pe oriunde simte miros de hrană. Aspectul ratonului este completat de botul ascuțit, urechile mici și rotunjite și fața lată, care în combinație cu fața lată, îi dau o înfățișare de bandit.