Tarantula

(Theraphosidae)

Clasa: Arachnida

Ordin: Araneae

Familie: Theraphosidae

Distribuție: America Centrală, America de Sud, Africa, Asia, Australia, Europa

Habitat: zonele de savană, pampas, păduri tropicale, deșerturi, munți

Dimensiuni: în funcție de specie, aceasta variază de la 2,5 - 10 cm până la 8 - 30 cm 

Greutate: 85 g

Maturitate sexuală: 2 - 5 ani

Perioada de incubație: 6 - 7 săptămâni

Număr de ouă: 50 - 2000

Hrană: muște, gândaci, șopârle, fluturi, rozătoare, păsări, pești mici

Speranța de viață:

- masculi: 6 ani

- femele: 30 - 40 ani

Prădători: viespele din familia Pompilidae, miriapode

Tarantulele au corpul acoperit cu o cuticulă chitinoasă, cu rol protector. Corpul este format din prosomă (cefalotorace) și opstosomă (abdomen). Ele sunt unite printr-un pedicel și permite opistosomei să îndeplinească unele mișcări. De prosomă sunt atașate 4 perechi de picioare, una de chelicer și una de pedipalpi.

Corpul tarantulelor este acoperit cu firișoare tactile, numite trihobotrii. Ei pot recepționa vibrațiile solului, oscilația temperaturii, obiectelor cu care vin în contact, direcția vântului, posibil chiar și sunetele. Ochii sunt în număr de 4, așezați în 2 rânduri. Vederea este slabă, monocromatică.
Respirația are loc prin 2 perechi de plămâni (saci pulmonari). Prima pereche este amplasată pe partea ventral anterioară opistosomei, iar cealaltă puțin mai posterior. Fiecare plămân constă din 15 sau mai multe lamele pulmonare așezate paralel.

De obicei, tarantulele sunt animale pasive. Manifestă agresivitate doar când sunt înfometate sau în perioada împerecherii. Corpul păianjenului este acoperit cu o cuticulă dură care nu-i permite să crească. De aceea, este nevoie ca el să desprindă cuticulă veche și să o înlocuiască cu una nouă mai spațioasă, proces numit năpârlire.