Tigrul bengalez

(Panthera tigris tigris)

Clasa: Mammalia

Ordin: Carnivora

Familie: Felidae

Gen: Panthera

Specie: P.tigris

Subspecie: P. tigris tigris

Distribuție: Africa

Habitat: păduri tropicale umede și uscate

Dimensiuni:

- mascul: 2,7–3,1 m 

- femelă: 2,2–2,5 m

Greutate:

- mascul: 200–250 kg

- femelă: 120–160 kg

Maturitatea sexuală: 3 - 4 ani

Perioada de gestație: 104 - 106 zile

Număr pui la naștere: 1 - 4

Hrană: primate, mistreți, antilope și gauri

Speranța de viață: 15 ani

Prădători: omul

Status de conservare: în pericol. Populația totală este estimată la mai puțin de 2500 de exemplare, cu o tendință de scădere.

Tigrul bengalez (Panthera tigris) este subspecia de tigru cea mai cunoscută. Habitatul acestora se găsește pe subcontinentul indian, în special în regiunea Bengal, dar poate fi găsit și în nordul Indiei și Nepal. Tigrul bengalez este animalul național al Indiei și Bangladeshului.

Blana tigrilor este de obicei galbenă sau portocalie, cu dungi negre. Abdomenul și părțile mediale ale membrelor sunt albe, în timp ce coada este portocalie cu dungi negre.