Vulturul sur

(Gyps fulvus)

Clasa: Aves

Ordin: Falconiformes

Familie: Accipitridae

Gen: Gyps

Specie: G. fulvus

Distribuție: Asia, Europa, Africa

Habitat: în apropierea râurilor și lacurilor mari

Dimensiuni:

- lungimea corpului: 93 - 122 cm

- anvergura aripilor: 2,3 - 2,8 m

Greutate:

- mascul: 6,2 - 10,5 kg

- femelă: 6,5 - 11,3 kg

Hrană: leșuri de animale

Speranța de viață: 40 - 70 ani

Status de conservare: risc scăzut

Are capul acoperit cu puf alb, gâtul golaș, ciocul puternic, cu vârful ascuțit și încovoiat peste mandibula inferioară, aripi relativ scurte și rotunjite, coadă lungă, ghearele de la degetele picioarelor ascuțite și mult încovoiate, penele de culoare brună-roșcată mai deschisă pe abdomen. Se hrănește mai ales cu hoituri.

Este o specie dispărută definitiv de pe teritoriul României și Republicii Moldova.